Szkoła Podstawowa nr 13
im. Trybunału Koronnego w Piotrkowie Trybunalskim

ŚWIETLICA STOŁÓWKA W SP 13

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 3 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 3 =
powerpoint-templates-b450
Zasady funkcjonowania świetlicy i stołówki w SP 13…
Zmiany w funkcjonowaniu świetlicy i stołówki w SP 13 od 18 stycznia 2021 roku.
 
Szanowni Rodzice.

Biorąc pod uwagę sytuację epidemiczną w kraju oraz troskę o zdrowie uczniów informujemy, że od 18.01.2021 r., będą mogły przebywać w świetlicy wyłącznie dzieci rodziców pracujących, którzy nie mogą zapewnić opieki swoim dzieciom.
Od 18.01.2021 r. będą wydawane obiady uczniom klas I-III wg ustalonego harmonogramu.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ŚWIETLICA

 
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
W CZASIE EPIDEMII
OBOWIĄZUJĄCE W ŚWIETLICY
PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 13
IM. TRYBUNAŁU KORONNEGO
W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM
 
Podstawa prawna:
 
Wytyczne Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 11.01.2021 roku dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek obowiązujące od 18 stycznia 2021 roku.
 
Organizacja zajęć:
  1. Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki.
  2. Opiekunowie odbierający dzieci ze świetlicy nie powinni wykazywać objawów sugerujących infekcję dróg oddechowych. Zachowują następujące zasady:
a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
b) dystans od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
c) dystans od pracownika szkoły min. 1,5 m,
d) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk),
e) opiekunowie powinni wizytę w szkole odnotować w Księdze wejść i wyjść.
  1. W szatni, jeżeli jest taka możliwość, uczniowie wieszają ubrania w większych odstępach.
  2. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować są usunięte lub jest uniemożliwiony do nich dostęp.
  3. W świetlicy obowiązują ogólne zasady higieny: regularne mycie rąk wodą z mydłem (po wejściu do świetlicy, przed posiłkiem, po powrocie z boiska szkolnego i po skorzystaniu z toalety), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
  4. Środki do dezynfekcji rąk są rozmieszczone w świetlicy w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla dzieci pod nadzorem opiekuna.
  5. Świetlica jest wietrzona (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem uczniów oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
  6. Uczniowie posiadają własne przybory i podręczniki, którymi nie powinni wymieniać się między sobą.
  7. Uczniowie nie powinni zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
  8. Uczniowie korzystają z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu.
  9. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć są czyszczone lub dezynfekowane.
  10. Jeżeli nauczyciel zaobserwuje u ucznia objawy, które mogą sugerować chorobę zakaźną, w tym kaszel, temperaturę wskazującą na stan podgorączkowy lub gorączkę, izoluje ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób. Następnie niezwłocznie powiadamia rodziców o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły.
  11. W razie konieczności kontakt nauczyciela z rodzicem odbywa się telefonicznie na numer kontaktowy podany przez rodzica w Karcie zapisu dziecka do świetlicy szkolnej.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

STOŁÓWKA SZKOLNA
 
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
OBOWIĄZUJĄCE UCZNIÓW W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
W CZASIE PANDEMII COVID-19.
 
Wchodzą w życie z dniem 18.01.2021 r.
 
  1. Uczniowie przychodzą na obiad do stołówki szkolnej według harmonogramu dla poszczególnych klas, potwierdzają swoją obecność na liście.
  2. Każdy uczeń przed wejściem do stołówki myje ręce wodą z mydłem lub dezynfekuje ręce.
  3. Uczniowie są zobowiązani do zachowania dystansu społecznego w jadalni co najmniej 1,5 m.
  4. Dzieci siadają przy wyznaczonych stolikach z rówieśnikami ze swojej klasy.
  5. Uczniowie, którzy skończyli obiad, odnoszą własne naczynia do okienka i niezwłocznie opuszczają stołówkę.
  6. Pracownik obsługi po każdej grupie spożywającej obiad myje oraz dezynfekuje blaty stołów i krzesła.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ZASADY SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI
DOTYCZĄCE GASTRONOMII
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 13 IM. TRYBUNAŁU KORONNEGO
W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM
 
Podstawa prawna:
 
Wytyczne Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 11.01.2021 roku dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek obowiązujące od 18 stycznia 2021roku.
 
 
Stołówka szkolna:

 
  • Personel kuchenny ogranicza kontakty z uczniami i nauczycielami.
  • Pracownicy zachowują odległość między stanowiskami pracy min. 1,5 m lub (jeśli jest to niemożliwe) stosują środki ochrony osobistej (tj. rękawiczki, maseczki lub przyłbice).
  • Personel kuchenny utrzymuje wysoką higienę stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higienę osobistą.
  • Z jadalni usunięto dodatki (np. talerze, sztućce, serwetki) i wydawane są bezpośrednio przez obsługę.
  • Posiłki wydawane są zmianowo, ich spożywanie odbywa się w tych samych grupach uczniów z zachowaniem dystansu co najmniej 1,5 m.
  • Pracownik obsługi po każdej grupie spożywającej obiad myje oraz dezynfekuje blaty stołów i krzesełka.
  • W stołówce nie stosuje się samoobsługi. Dania i produkty są podawane przez obsługę stołówki.
  • Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze min. 60°C lub wyparzane.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

KOSZT OBIADÓW

Koszt obiadów w styczniu dla uczniów klas I-III wynosi 29 zł (10 x 2,90 zł). Opłatę należy uiścić do 22.01.2021 roku na nr konta szkoły 72156000132327173050000001 Getin Bank.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

HARMONOGRAM WYDAWANIA OBIADÓW UCZNIOM

Obowiązuje od 18.01.2021 roku.
 
GODZINA KLASA
10.45 I a
11.05 I b
11.25 II a
11.45 II b
12.05 III a
12.25 III b III c
 
powrót